Referate Scoala

Stefan Cel Mare Si Sfint - Cu Imagini

Referate Scoala

Stefan Cel Mare Si Sfint - Cu Imagini

Adaugat la data : 29.10.2010
Nume referat: Stefan cel mare si sfint - cu imagini
Categorie: Istorie
Uploader: Razvan
Accesari: 704
Marime: 273 Kb
Descarca Descarca

Preview Stefan Cel Mare Si Sfint - Cu Imagini

stefan cel mare si sfint
stefan cel mare era fiul lui bogdan al ii-lea si nepotul unui alt mare si luminat voievod al neamului, zis alexandru cel bun si drept. a domnit intre anii 1457-1504.
la vremea cind pe cimpul de la direptate moldova l-a ales domn, stefan voda avea cam douazeci de ani. dar cu toata tineretea domnitorul s-a aratat vrednic de fapte si actiuni ce au consolidat puterea tarii moldovei, amenintata de multi dusmani hrapareti dinafara hotarelor ei.
din letopisetul de la putna aflam despre prima victorie a temerarului domn, hotarit sa dea riposta cuvenita impostorilor de tot soiul. astfel ... in anul 6965, adica la 1457 luna aprilie 12, in joia mare, stefan voievod, fiul lui bogdan voievod a venit de la munteni si a dobindit prima biruinta asupra lui aron voievod pe siret la tina, la doljesti.
acest moment de mare importanta a urcarii lui stefan cel mare pe tronul moldovei avea sa fie mentionat si de marele voievod pe siret la istoric nicolae iorga in studiul sau apogeul puterii statului roman in timpul domniei de 50 de ani ai lui stefan cel mare, domnul moldovei sprijinit de ofiterii poloni din vecinatate, predecesorul sau, miselul petru aron, un fiu nelegitim ai lui alexandru cel bun, incerca sa se mai mentina, dar nu reusi. la 1 aprilie 1457 era inca la suceava imediat dupa aceasta la 12 april stefan birui la doljesti in hreasca apoi la orbic si petru fugi spre singurul coltisor ce-i sta deschis spre polonia.
stefan voievod, numit mai tirziu cel mare si sfint, s-a aratat a fi conducatorul iscusit care a reorganizat oastea domneasca, dotind-o cu arme de foc, a inaltat cetati noi si le-a intarit pe cele vechi, a pus friu ambitiilor nesanatoase ale boierilor nesatiosi, lacomi de marire si avere, care se aratau nemultumiti de urcarea sa pe t...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Stefan cel mare si sfint - cu imagini". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Istorie, Referat Stefan cel mare si sfint - cu imagini, Stefan cel mare si sfint - cu imagini

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Stefan Cel Mare Si Sfint - Cu Imagini