Referate Scoala

Moldova In Timpul Lui Stefan Cel Mare

Referate Scoala

Moldova In Timpul Lui Stefan Cel Mare

Adaugat la data : 02.11.2010
Nume referat: Moldova in timpul lui stefan cel mare
Categorie: Istorie
Uploader: Razvan
Accesari: 687
Marime: 28.5 Kb
Descarca Descarca

Preview Moldova In Timpul Lui Stefan Cel Mare

Moldova in timpul lui stefan cel mare
dupa cucerirea constantinopolului, sultanul mahomed al-ii-lea si-a indreptat toate fortele impotriva popoarelor din balcani si de la dunare sarbi, bulgari, romani, unguri si albanezi.rezistenta eroica a romanilor si a ungurilor,condusi de iancu de hunedoara si de vlad tepes, lupta tot asa de eroica a poporului albanez, condus de gh. castriota-scandemberg, au avut un deosebit rasunet in euopa.stapanind bosforul si darnelele, otmanii vroiau sa controleze intreg comertul marii negre, transformand-o intrun adevaratlac turcesc. prin aceste actiuni si cuceriri, turcii au intrerupt legaturile economice dintre occident si orient si au adus mari prejudicii tarilor si popoarelor de la dunare. tarile romane pierdeau o importanta sursa de venituri din comertul de tranzit, din vamile incasate pe drumurie comerciale care treceau in lungul dunarii, prin trecatorile carpatilor si de-a lungul moldovei. de aceea conducatorii statelor feudale apusene si cei ai republicilor italiene, ca de pilda venetia, isi aveau atintita atentia asupra regiunii dunare, ultimul zagaz natural in calea invaziei turcesti spre inima europei insasi.
in cea de adoua jumatate a sec. xv-lea, apusenii au incercat sa stavileasca inaintarea turcilor. dar aceste incercari au fost slabe, lipsite de energie. timp de jumatate de veac, aceasta grea sarcina a cazut mai ales pe umerii poporului roman, aproape fara de nici un ajutor de dinafara.
inceputul domniei lui stefan cel mare
in acest moment de grea cumpana pentru cele trei tari romane amenintate de expansiune continua a imperiului otoman, a ajuns voievod al moldovei stefan cel mare1457-1504 fiul lui bogdan al-ii-lea, voievod asasinat de petru aron. stefan se refugiase in tara romaneasca, casa ceara ajutor pentru a lua conducerea moldovei, pe care petru aron o inchinase si turcilor si polonilor.
in acea vreme taranii din nordul moldovei se rasculasera, sub conducerea lui leu, import...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Moldova in timpul lui stefan cel mare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Istorie, Referat Moldova in timpul lui stefan cel mare, Moldova in timpul lui stefan cel mare

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Moldova In Timpul Lui Stefan Cel Mare