Referate Scoala

Euripide

Referate Scoala

Euripide

Adaugat la data : 29.10.2010
Nume referat: Euripide
Categorie: Istorie
Uploader: Razvan
Accesari: 824
Marime: 22.5 Kb
Descarca Descarca

Preview Euripide

euripide
euripide s-a nascut in anul 480 i.h, in insula salamina. aristofan pretinde ca mama lui vindea legume in piata, si ca ar fi apartinut unui mediu sarac. el a urmat studiile protagoras, prodicos si socrate, si a fost considerat un suflet tare si un stilist.
a fost casatorit de doua ori, si ca in ambele cazuri a fost nefericit in casnicie. a debutat in teatru in anul 455 i.h , anul mortii lui eschil, la varsta de douazeci si cinci de ani. spre deosebire de sofocle, rareori a castigat premiul intai, numai de cinci ori, in timp ce numarul tragediilor compuse de el se ridica la nouazeci si doua, fapt care i-a ingaduit sa participe la douazeci si trei de concursuri dramatice. nu se stie ca euripide sa fi participat cu ceva la viata publica, fiind o fire sumbra si morocanoasa traia foarte retras.
suportand cu greu atacul comicilor, suparat de lipsa lui de succes, euripide, ca altadata eschil, a parasit atena, sfarsindu-si viata in strainatate. in 408 i.h pleaca in tesalia, apoi in macedonia pe langa regele arhelaos, inconjurandu-se de scriitori si de artisti greci. a murit la pella la varsta de saptezeci si patru de ani, in anul 406 i.h, chiar in anul in care inceta din viata sofocle. a lasat trei fii, dintre care cel mai tanar, care-i purta numele a deventit la randul sau poet tragic. euripide a modificat legendele pentru a le face sa se conformeze conceptiei sale teatrale, cu o libertate mult mai mare decat inaintasii sai. in acesta privinta se foloseste de o dezobisnuita dezinvoltura.
daca euripide a fost, dintre cei trei mari tragici, cel care a avut cel mai putin succes in timpul vietii, in schimb dupa moarte teatrul sau se va bucura de cea mai mare voga. dramele sale au fost deseori reluate fapt pentru care avem astazi mai multe piese de la euripide decat de la eschil si sofocle impreuna optsprezece tragedii si o drama satirica.
aristotel spunea ca euripide este cel mai tragic dintre poetii dramatici. far...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Euripide". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Istorie, Referat Euripide, Euripide

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Euripide