Referate Scoala

Etnogeneza Romaneasca

Referate Scoala

Etnogeneza Romaneasca

Adaugat la data : 02.11.2010
Nume referat: Etnogeneza romaneasca
Categorie: Istorie
Uploader: Razvan
Accesari: 1132
Marime: 34 Kb
Descarca Descarca

Preview Etnogeneza Romaneasca

Etnogeneza romaneasca
in zorii evului mediu, izvoarele scrise ii atesta pe teritoriul vechii dacii pe romani. aceasta demonstreaza ca poporul roman s-a format iintr-o perioada anterioara redactarii izvoarelor respective.
etnogeneza romaneasca etnie popor genesa facere, adica formarea poporului roman reprezinta o problema fundamentala a istoriei noastre. poporul si limba romana s-au format pe intreg teritoriul tarii in mai multe imprejurari istorice.
etnogeneza incepe odata cu atestarea geto-dacilor, creatorii unei mari civilizatii a antichitatii.prima informatie scrisa despre geto-daci dateaza din anul 514 i.hr.,cand herodot, parintele istoriei ii numeste cei mai viteji si mai drepti dintre traci.punctul maxim al dezvoltarii geto-dacilor a fost sec. i i.hr.- sec i d.hr.
in general, dacii au avut relatii conflictuale cu romanii, deoarece acestia din urma, doreau cucerirea daciei. astfel, intre anii 101-102 d.hr izbucneste primul razboi daco-roman care se incheie cu pacea din 102 in conditii foarte grele pentru daci. decebal, conducatorul daciei in aceasta perioada, incalca conditiile de pace, fapt care il determina pe traian, imparatul romei, sa porneasca la un nou atac impotriva dacilor. in aceste conditii, izbucneste un al doilea razboi daco-roman intre anii 105-106 care se incheie de aceasta data cu supunurea daciei si moartea lui decebal.
dupa cucerirea daciei, dacii au continuat sa traiasca in spatiul carpato-danubiano-pontic, alaturi de colonistii romani adusi pe acest teritoriu. datorita acestui fapt, numele de ape hidronimele alutus olt samus somes maris mures s-au transmis romanilor prin intermediul dacilor. semnificativ este si faptul ca imparatul traian, dupa cucerire a numit capitala noii provincii ulpia traiana sarmizegetusa, asemanator cu denumirea capitalei vechiului stat dac sarmizegetusa. o alta dovada a continuitatii dacice sub stapanire romana este si rascoala dacilor din 117. graitoare...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Etnogeneza romaneasca". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Istorie, Referat Etnogeneza romaneasca, Etnogeneza romaneasca

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Etnogeneza Romaneasca