Referate Scoala

Epoca Lui Ludovic Al Xiv

Referate Scoala

Epoca Lui Ludovic Al Xiv

Adaugat la data : 29.10.2010
Nume referat: Epoca lui ludovic al xiv
Categorie: Istorie
Uploader: Razvan
Accesari: 748
Marime: 24.5 Kb
Descarca Descarca

Preview Epoca Lui Ludovic Al Xiv

epoca lui ludovic al xiv- lea
ludovic al xiv s-a nascut cand franta devenise in locul spaniei cea mai mare putere europeana . aceasta forta mostenita l-a ajutat pe ludovic sa devina cel mai mare si mai admirat rege al vremii . el a urcat pe tron in 1643 , la varsta de 4 ani , cu cateva zile inainte ca armata franceza sa-i invinga pe spanioli , odinioara invincibili , la rocroi . in 1648 , razboiul de 30 de ani s-a incheiat in favoarea frantei , insa razboiul cu spania a continuat .
statul sunt eu
intre 1648 si 1653 , franta a fost zguduita de o serie de razboaie civile cunoscute sub numele de fronde . cauza lor erau resentimentele nobilimii si ale altor grupuri fata de monarhia centralizata, care le rapise acestora o mare parte din putere . in aceasta perioada agitata, tanarul ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili si a crescut cu gandul de a deveni adevaratul stapan al statului . mai tarziu, ludovic declara ,,statul statul sunt eu .
primul ministru al lui ludovic, cardinalul mazarin, a reusit in cele din urma sa inabuse frondele, iar apoi a dus franta spre victorie in razboiul impotriva spaniei . mazarin a murit in 1661, insa ludovic nu l-a inlocuit . regele a devenit propriul sau prim-ministru , luand singur toate deciziile importante de politica externa .el a patronat o lunga perioada arta si literatura , care il slavea ca regele soare .
una din realizarile cele mai impresionante ale lui ludovic a fost construirea unui palat imens la versailles , care gazduia intreaga curte regala . ludovic a domnit in acest palat inconjurat de o splendoare ceremoniala care-i accentua maretia . insa , versailles avea si scopuri politice . era departe de paris , astfel locuitorii acestuia nu mai puteau ameninta monarhia , cum facusera in timpul frondelor . pe masura ce prestigiul lui ludovic crestea , versailles devenea un model pentru palatele europei .
razboaiele lui ludovic...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Epoca lui ludovic al xiv". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Istorie, Referat Epoca lui ludovic al xiv, Epoca lui ludovic al xiv

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Epoca Lui Ludovic Al Xiv