Referate Scoala

Despre Opera Lui Caesar

Referate Scoala

Despre Opera Lui Caesar

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: Despre opera lui Caesar
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9745
Marime: 29.5 Kb
Descarca Descarca

Preview Despre Opera Lui Caesar

Alături de Cicero şi Salustius, Caius Iulius Caesar se numără printre întemeietorii prozei clasice latine.
Spiritualitatea clasică greacă şi latină se caracterizează prin raţionalitate, măsură, echilibru şi armonie. Orice spirit de factură clasică se fereşte să adopte poziţii extreme, menţinându-se pe o linie de mijloc.
Inteligenţă vie şi plurivalentă, dublată de o memorie prodigioasă, o mare putere de muncă şi o mare voinţă caracterizează personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general şi un om politic de geniu, dar şi un om de cultură, un intelectual cu talent de orator şi de scriitor. Discursurile sale, prin eleganţa şi claritatea argumentaţiei şi puritatea limbii, inaugurează o direcţie nouă în literatura latină.
Scrierile sale cele mai importante sunt „Comentarii de bello Gallico” şi „Comentarii de bello civili”.
„De bello Gallico” este o lucrare alcătuită din opt părţi, dar numai şapte dintre acestea pot fi atribuite cu certitudine lui Caesar. A opta carte a fost scrisă de către Aulus Hirtius.
„De bello Gallico” este un jurnal de campanie, servind atât ca sursă pentru cunoaşterea epocii, cât şi ca mărturie de limbă latină literară, clasică şi elegantă. În această lucrare, Caesar consemnează informaţii esenţiale despre gali, germani şi britani, despre organizarea tactică a armatei romane, despre frământările sociale şi politice de la Roma sfârşitului de republică.
Sub aspect psihologic, galii se caracterizează printr-o anumită versabilitate (trec cu uşurinţă de la o dispoziţie la alta opusă ei). Caesar identifică o mare asemănare între zeităţile galilor şi cele romane. Acest mod de identificare a similitudinilor poartă numele de „interpretatio Romana”. Caesar surprinde, de asemenea, structura socială galică, în care predomină druizii şi cavalerii. Reiese din prezentarea lui Caesar tenacitatea cu care galii s-au opus cuceririlor romane.
Spre deosebire de gali, care au zeităţi antropomorfe, germanii divinizează forţele naturii, le adoră pe acestea ca pe nişte divinităţi, adoră elemente ale cosmosului pe care le percep senzorial – „Deorum numero ducunt solos eos quos cernunt: Sole met Luna met Vulcanum” (Consideră în ...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Despre opera lui Caesar". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat Despre opera lui Caesar, Despre opera lui Caesar

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Despre Opera Lui Caesar