Referate Scoala

Declinarile Substantivului

Referate Scoala

Declinarile Substantivului

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: Declinarile substantivului
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9515
Marime: 41 Kb
Descarca Descarca

Preview Declinarile Substantivului

INTRODUCERE:
  În limba latină substantivul se împarte în cinci declinări. Fiecare declinare are terminaţiile ei specifice în funcţie de caz şi număr.
Totdeauna substantivul este enunţat cu două forme – nominativul şi genitivul. Este necesar pentru noi, care nu vorbim curent limba latină, să enunţăm şi genitivul, căci după terminaţia acestuia, stabilim declinarea căreia îi aparţine substantivul dat.
Declinarea aI are la genitiv terminaţia (ae), declinarea a II-a are la genitiv terminaţia (i), declinarea a III-a are la genitiv terminaţia (is), declinarea a IV-a – (us) şi declinarea a V-a – (ei).
A nu se confunda declinaările a II-a şi a V-a fiindcă au aceeaşi terminaţie, o distincţie este aceea că la nominativ singular declinarea a II-a are terminaţiile (us), (er) sau (um), pe când declinarea a V-a are la nominativ singular terminaţia (es).

DECLINAREA I
   Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminine, masculine fiind doar acelea care denumesc îndeletniciri bărbăteşti sau nume de bărbaţi.
Terminaţia de la genitiv după care distingem substantivele de declinarea I este (ae).
Terminaţiile:
Singular: N. – (a), G. – (ae), D. – (ae), Ac. – (am), Abl. – (a), V. – (a);
Plural: N. – (ae), G. – (arum), D. – (is), Ac. – (as), Abl. – (is), V. – (ae);
OBS: Terminaţia (a) de la ablativ singular este vocala lungă, dar distincţia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latină, este greu de făcut în pronunţie.
Acum vom declina un substantiv feminin şi unul masculin:
Silva, silvae = pădure:
(după terminaţia de la a doua forma putem vedea că este de declinarea I, iar fiindcă nu reprezintă nume de bărbaţi sau îndeletniciri ale acestora, rezultă că este de genul feminin;...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Declinarile substantivului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat Declinarile substantivului, Declinarile substantivului

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Declinarile Substantivului