Referate Scoala

De Rerum Natura-Lucretius

Referate Scoala

De Rerum Natura-Lucretius

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: De rerum natura-Lucretius
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9666
Marime: 26 Kb
Descarca Descarca

Preview De Rerum Natura-Lucretius

Născut, probabil, în primul deceniu al secolului I a.Chr, la Roma, Lucretius, adept al epicureismului, scrie o operă didactică de o reală valoare, operă care reprezintă, poate, o cotitură în viaţa culturală a acelei vremi.
„De rerum natura” apare într-o perioadă când se aştepta o creaţie care să dezbată problemele lumii şi ale omului, într-un limbaj expresiv şi uşor de înţeles.
Epopeea, alcătuită din şase cărţi, scrise în hexametrul dactilic, cântă un erou (precum Homer şi Vergilius) care depăşise măsura umană, şi anume, pe Epicur, care înfruntase superstiţiile. Aşadar, Lucretius are ca scop, prin opera sa, printre altele, îndepărtarea superstiţiilor – singurul ţel al omului trebuie să fie plăcerea, care poate fi văzută ca o viaţa fără tulburări.
În concepţia lui Lucretius, la baza lumii stau atomii, prin comasarea cărora, iau naştere toate lucrurile; este, deci, o viziune raţională asupra lumii.
Primele două cărţi schiţează bazele universului, unde atomii sunt eterni şi infiniţi ca număr, căzând în vid, iar când se ciocnesc, dau naştere lucrurilor. Deci, nici un lucru nu provine din nimic, ca urmare a creaţiei divine, astfel, nimic nu se întoarce în etern, totul se transformă.
În cartea a treia, Lucretius încorporează demonstraţia ideii că sufletul este muritor. Sufletul este material, format din atomi grupaţi în patru elemente: suflu, căldură, aer şi fluid, care generează gândirea, iar sufletul nu poate exista fără corp. Deci, moartea este un sfârşit total pentru orice fiinţă. Scopul acestei demonstraţii este ca omului să nu-i mai fie frică de moarte, de pedeapsa zeilor etc....


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "De rerum natura-Lucretius". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat De rerum natura-Lucretius, De rerum natura-Lucretius

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
De Rerum Natura-Lucretius