Referate Scoala

Cicero-despre Suflet

Referate Scoala

Cicero-despre Suflet

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: Cicero-despre suflet
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9247
Marime: 29 Kb
Descarca Descarca

Preview Cicero-despre Suflet

Poate că nici una din cercetările filozofiei (şi avem în vedere, nu doar filozofia Antichităţii, ci filozofia în ansamblul ei) nu a presupus un efort mai mare, decât aceea care îşi propune să analizeze, să lămurească şi să determine sufletul. Un efort nobil, care i-a înălţat pe unii, iar pe alţii i-a cufundat în tenebrele materialismului.
În ceea ce-l priveşte pe Cicero, el îşi îndreaptă atenţia asupra acestui subiect în opera deplinei sale maturizări – „Tusculanae disputationes”, Liber primus. Întrebarea esenţială de la care trebuie să pornim, este, dacă pot sau nu pot fi decelate în sistemul filozofic ciceronian, tributar adeseori eclectismului şi compilaţiei, unele peceţi de originalitate pe care, nolens volens, tema ca atare le-ar reclama.
Aşadar, în prima carte a Discuţiilor de la Tusculum, lucrare al cărei stil platonician este evident, având însă şi o latură didactică, Cicero porneşte de la o provocare: „Malum mihi videtur esse mors!” („Tusculanae disputationes” V 9).
După ce, în pur stil enciclopedic, se face o trecere în revistă a viziunilor filozofilor elini, (idem – X 19 – XI 23), de la Empedocle, până aproape de epoca sa, prin excludere, Cicero îşi fundamentează concepţia despre suflet pe doctrinele lui Platon şi Aristotel: „(Aristoteles) quintum genus adhibet vacans nomine et sic ipsum animum endelecheian apellat novo nomine quasi quandam continuantam motionem et perennem.” (X 22).
De asemenea, simpatia sa faţă de Platon este şi mai evidentă, nu atât din pasajul de mai jos, cât din întregul cărţii întâi: „Num elegantia Platonem superare possumus? Evolve diligenter eius eum librum, qui est De animo: amplius quod desideres nihil erit.” (XI 24).
Această prezentare – in nuce –, de până acum, evidenţiază demersul descriptiv şi analitic al lui Cicero. Dar aceasta nu este suficientă; esenţialul - illa meliora – abia de acum se descoperă, constituind, de fapt, filonul principal:
Din moment ce sufletul, precum ochiul, vede lumea înconjurătoare, fără a putea fi văzut, Cicero propune în cunoaşterea sufletului, a eternităţii sale, a originii sale divine, a însuşi Creatorului său, asumarea căii ...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Cicero-despre suflet". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat Cicero-despre suflet, Cicero-despre suflet

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Cicero-despre Suflet