Referate Scoala

Cicero-de Amicitia

Referate Scoala

Cicero-de Amicitia

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: Cicero-de amicitia
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9210
Marime: 28 Kb
Descarca Descarca

Preview Cicero-de Amicitia

Este, poate, una din lucrările filozofice ciceroniene, cu cel mai înalt grad de reprezentabilitate, o oglindă a concepţiei sale morale.
Îi este dedicată, ca dealtfel multe din operele sale, lui Brutus, celui mai bun prieten: „Ad amicum amicisimus scripsi de amicitia” (De amicitia 4).
Personajele acestui –sermo- sunt, în primul rând, Laelius, apoi cei doi gineri ai săi, Mucius Scaevola şi C. Fannius. Discuţia are loc la puţin timp de la moartea lui Scipio Africanus, prilej cu care, Laelius rememorează înaintea ginerilor săi prietenia care l-a legat de Scipio. Motivul pentru care Cicero plasează în prim-plan cele două personalităţi care au trăit cu aproape un veac înaintea sa, este simplu şi explicat de el însuşi: „Genus autem hoc sermonum, positum in hominum veterum auctoritate, et eorum illustrium, plus nescio quo pacto videtur habere gravitatis” (ID 4).
Este implicit vorba de un apel al lui Cicero, adresat contemporanilor săi, peste care plana iminenţa prăbuşirii republicii, de a privi înapoi, spre Republica secolelor anterioare, în care valorile morale, -virtus, honestas, etc.-, erau mult mai preţuite.
Din punct de vedere al conţinutului avem de-a face mai de grabă cu un discurs al lui Laelius, arareori întrerupt de intervenţia celor două personaje secundare, care exercită o valenţă stimulativă, iar nu de natură problematizatoare.
Care sunt, aşadar, coordonatele pe care apare şi se dezvoltă prietenia? În primul rând este necesară conştientizarea acesteia, căutarea şi asumarea ei.
Unii pun mai presus decât prietenia bogăţiile, alţii sănătatea, puterea, onorurile, ba chiar plăcerea –voluptas-. Aceasta din urmă este specifică, însă, fiarelor, iar celelalte sunt trecătoare şi nesigure –incerta et caduca-, plasate ...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Cicero-de amicitia". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat Cicero-de amicitia, Cicero-de amicitia

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Cicero-de Amicitia