Referate Scoala

Catullus

Referate Scoala

Catullus

Adaugat la data : 23.01.2011
Nume referat: Catullus
Categorie: Diverse
Uploader: Razvan
Accesari: 9559
Marime: 27 Kb
Descarca Descarca

Preview Catullus

Este un poet neoteric (de modă nouă); este, deci, adeptul alexandrinismului, cu o viziune nouă asupra creaţiei literare. Cultivă epigrama, poezia scurtă, cu ritm variat. Opera sa cuprinde peste o sută de creaţii grupate într-un volum sub numele de „Carmina”.
Tematica lui Catullus este variată, în general de factură erotică, dar şi politică, socială, precum şi câteva poeme de inspiraţie mitologică – nunta lui Peleu cu Tetis -, cântece de peţit etc., scrise în hexametri, cu o întindere mai amplă.
Se poate afirma că în creaţia neotericului Catullus se pot găsi apropieri cu creaţia lui Lucretius, mai ales în poemul care prezintă nunta dintre Peleu şi Tetis, unde se observă chiar expresii preluate din „De rerum natura”.
În poemele erotice apare figura iubitei, Lesbia. Putem vorbi de un regim amplu de trăiri, extaz, agonie, gelozie, dezamăgire, optimism, pesimism etc.
Aşadar, Lesbia, care avea o mare influenţă asupra poeziei neotericilor, îl inspiră pe Catullus în creaţia sa,
Poemele hărăzite Lesbiei însumează 250 de versuri, dintr-un ansamblu de peste 2000 de stihuri. De fapt, cum demonstrează şi pseudonimul acordat iubitei poetului, Catullus situează poemele sale erotice sub semnul unei referinţe culturale, în speţă la Safo, poeta insulei Lesbos. Primul poem scris sub influenţa Lesbiei, poemul seducerii (cum l-a numit Pierre Grimal), este o traducere fidelă a unui poem scris de Safo - „Mi se pare deopotrivă unui zeu cel care, dacă este îngăduit, poate să întreacă zeităţile, cel care şezând în faţa ta te priveşte şi te ascultă fără încetare" (51, v. 1-4). Totuşi, Catullus intervine ...


Info: Textul de mai sus reprezinta un extras din referatul "Catullus". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download. In cazul in care intampini probleme la descarcare te rugam sa ne anunti
Taguri: Referate Diverse, Referat Catullus, Catullus

Referat12.com Este locul perfect de unde iti poti strange informatii pentru un referat, proiect sau o documentare intr-un anumit domeniu. Referate din toate domeniile pentru gimnaziu, liceu si facultate, clasate pe categorii.
Catalog: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z / Alfabet-cautari: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright © 2010 - 2019 Referat12.com
Catullus